הדרך אל מעיין הנעורים

או מי מפחד מאורח חיים בריא

מה דעתך, יש דבר כזה מעיין הנעורים?

גילו כבר תרופת פלא מיוחדת כזו מיוחדת שעובדת נגד מגוון רחב של מחלות?

אז בואו רגע נתחיל עם האגדה – האגדה על מעיין הנעורים. האגדה מספרת על רועה צאן צעיר שהיה לוקח את עדרו מידי בוקר למעיין במעלה ההר. עם הנץ החמה היו יוצאים לדרך בשביל המעפיל לראש ההר. הדרך הייתה קשה וארוכה אך מלאה בבוסתנים, שדות מרעה וקיטניות. הרועה היה מנהיג את העדר לשדות, קוטף לעצמו פירות, מלקט קיטניות וממשיך בדרכו. במעלה ההר הרוו הרועה ועדרו את צמאונם במעיין עם מים זכים שטעמם נפלא. מדי פעם רחץ הרועה במי המעיין והשיב את נפשו. יותר מכל אהב הרועה את המעיין, את מימיו ואת התחושת הרחצה במים. לאחר מנוחה קלה היו חוזרים הרועה והעדר לכפר במורד ההר ומגיעים בשעת בין ערביים. עם השנים הבחינו חברי השבט שרועה הצאן אינו חולה אף פעם. יתרה  מזאת חבריו שמו לב כי הוא אינו מזדקן. סימני השנים שניכרו על פניהם לא ניראו עליו. עור פניו נשאר חלק, שערו שחור כפחם והוא נראה יפה וצעיר מכולם. החברים שאלו אותו לפשר הדבר הוא ענה להם שזה המעיין. המעיין שחיכה לו בסוף הדרך במעלה ההר.

זוהי תחילתה של האגדה על מעיין הנעורים. בעצם זהו מעיין שבו זורמים מים מיוחדים בעלי סגולות מרפא וברגע ששותים מהם ורוחצים בהם הופכים להיות צעירים יותר. למים במעיין הזה יכולת לרפא מגוון רחב של מחלות. טבילה או לגימה ממי המעיין הופכת את האדם לצעיר יותר, יפה ובריא יותר.

אגדה נחמדה אבל בעצם רק אגדה. בעולם יש מספר מקומות שנקראו מעיין הנעורים. אבל עד היום לא הוכח כי יש מקום כזה עם מגוון כה גדול של סגולות ואני יותר מאשמח ללמוד אחרת. האגדה הזו ישנה מאד, אולי היא נולדה באותו היום שבו חווה בחרה לאכול מעץ הדעת וויתרה על עץ החיים. כולנו היינו משתוקקים לטבול במעיין כזה וללגום ממנו – מעיין החיים, מעיין הנעורים.

אבל רגע. אולי יש דרך פלאים מציאותית יותר?

הדרך אל מעיין הנעורים

ספר הטיפים במתנה

מקבלים עותק דיגיטלי של ספר הטיפים המלא, לאימייל, עכשיו.

על פי החוקרים במרפאת מאיו קליניק פעילות גופנית משפיעה על: שמירת משקל, מגוון רחב של מחלות (כולסטרול, לחץ דם, מחלות לב, סוגי סרטן מסויימים, סכרת, דכאון, בעיות מטבוליזם ועוד), מצב הרוח, רמת האנרגיה, שינה  טובה יותר,  חיי המין וכו’.

ד”ר ניל קאוויל אומר “אם אימון גופני היה גלולה, הוא היה אחת התרופות הכי אפקטיביות שהומצאו במונחי עלות תועלת”. לפי ארגון הבריאות הבריטי NHS  קיימות ראיות מחקר כי פעילות גופנית מפחיתה בעשרות אחוזים את הסיכויים למגוון רב של מחלות. יש כאן סוג של תרופת פלא?

האתר הרפואי webmd.com מדגיש את השיפור ביכולות המח בעקבות פעילות גופנית, התפוגגות המתח הנפשי, עליה ברמות האנרגיה, ועוד. בנוסף למחלות שהוזכרו למעלה מציין האתר כי פעילות גופנית עוזרת לדלקות מפרקים, אוסטאופורוזיס, אובדן מסת שריר, ואספקטים נוספים של זקנה. בעצם הפעילות הגופנית עוצרת ואף משפרת סממנים רבים של זיקנה.

משרד הבריאות האמריקני קובע כי היתרונות של הפעילות הגופנית חלים על כל האנשים בגילאים שונים ורמות שונות של בריאות. פעילות גופנית של שעתיים וחצי בשבוע בסך הכל מורידה את הסיכון לפתח את מרבית המחלות הכרוניות. מוות מוקדם, מחלות לב, שבץ, סוגי סרטן מסויימים, סכרת סוג 2, אוסטאופורוזיס, דכאון, בריאות הנפש, לחץ דם גבוה, רמות כולסטרול גבוהות כולם משתפרים ככל שמבצעים פעילות גופנית.  לא אגדה, לא סיפורי סבתא – משרד הבריאות.

הקרדיולוג החוקר פרופ' ג’יימס אוקיף אומר שאם אפשר היה להכניס את כל היתרונות הבריאותיים של פעילות גופנית לתוך גלולה הוא היה היום מובטל.

גורמים כמו משרדי בריאות, קופות חולים או מרפאות ענק מצהירים הצהרות כאלה רק אחרי כמות מאד גדולה של מחקרים ממקורות שונים ומקומות שונים בעולם. מחקרים שכוללים מיליוני נבדקים ואין ספק לגבי הממצאים שלהם. מחקר בסיסי באינטרנט מראה אלפי עדויות מחקריות על התרומה החיובית של הפעילות הגופנית לריפוי כל אחת מהמחלות שהוזכרו כאן למעלה. תנסו, תחפשו, זה ממש מרשים אפילו אותי!

אז אפשר להסכים שפעילות גופנית תורמת מאד לבריאות?

אפשר לומר שיש כאן סוג של תרופה אחת למגוון רחב מאד של מחלות?

ארגון הבריאות העולמי ממליץ למבוגרים בגילאים 18-64 לעשות לפחות 150 דקות של פעילות גופנית בעוצמה ממוצעת בשבוע. לחליפין לפחות 75 דקות של פעילות גופנית בעוצמה גבוהה בשבוע יתרמו לבריאות באופן דומה. יתרונות בריאותיים משמעותיים נוספים יתקבלו במידה וזמן הפעילות בשבוע יעלה עד ל – 300 דקות. פעילות מחזקת שרירים צריכה להעשות פעמיים בשבוע.

רגע אבל מה זה בכלל “פעילות גופנית”?

ארגון הבריאות העולמי מגדיר פעילות גופנית כתנועת גוף המתבצעת על ידי שרירי השלד ודורשת הוצאת אנרגיה. בכלל זה נכנסות גם עבודה ועבודות בית בתנועה, משחקים, טיולים ותחביבים אחרים המשלבים תנועה. הארגון מדגיש את ההבדל בין “פעילות גופנית” לבין “אימון גופני” שהוא קטגורית משנה של הפעילות הגופנית. האימון הגופני הוא בעצם פעילות מתוכננת, מובנית, וחוזרת במטרה לשפר או לשמר אחד או יותר מרכיבי כושר גופני.

רועה הצאן הצעיר לנצח מהאגדה שלנו עשה הרבה פעילות גופנית מדי יום. הוא טיפס על ההר, קפץ על סלעים, רץ להציל כבשים טועות, הרים טלה חלש על הידים ועוד. אולי זה  היה חלק מרכזי בבריאות ונעורי הנצח שלו?

כי בעצם פעילות גופנית הופכת אותנו לצעירים יותר.

מוסיפה לנו יותר שנות חיים בחיוניות ובריאות גבוהה.

היא זמינה לכל אחד ואינה עולה כסף בכלל – חינם!

היא מרפאת מגוון רחב מאד של מחלות

הופכת אותנו לחזקים יותר

רזים יותר

יפים יותר

שמחים יותר

נמרצים יותר

מה עוד אפשר לבקש?

אולי זהו בעצם מעיין הנעורים?

אבל רגע יש עוד!

האתר הרפואי webmd מציין כי תזונה בריאותית היא אחת הדרכים הטובות ביותר למניעה וטיפול בבעיות כגון מחלות לב, לחץ דם גבוה, סכרת, וסוגים מסויימים של סרטן.

משרד הבריאות הישראלי קובע כי תזונה בריאה מסייעת בהפחתת היווצרות מחלות כרוניות ובהתדרדרות המצב הבריאותי. כלומר ככל שנצליח לאכול בריא כך נפחית את הסיכון לחלות במחלות האופייניות לתהליך ההזדקנות.

משרד הבריאות האמריקאי מצהיר כי ההשפעה של תזונה טובה ומשקל בריא על מחלות כרוניות ובריאות כללית היא חשובה מכדי להתעלם ממנה. תזונה נכונה משפיעה על בריאות הלב, שבץ, לחץ הדם, סוגי סרטן מסויימים, בריאות העצם, בריאות מערכת העיכול, שמירה על המשקל, בריאות מערכת העצבים וסכרת.

משרד הבריאות האוסטרלי אומר כי תזונה בריאה משפיעה כמעט על כל האספקטים של הבריאות שלנו.

כמעט כל משרדי הבריאות בעולם מקדישים תקציבים גדולים להסבר על חשיבות התזונה הבריאה, ולהדרכה איך לאכול בריא.

חדשות לבקרים מודיעים לנו על מחקרים המקשרים צריכה של סוגי מזון מסויימים עם ריפוי או מניעה של מחלות כאלה ואחרות.

בית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד אומר כי 70%ממקרי המוות בכל שנה הם תוצאה של מחלות כרוניות. מחלות כרוניות גורמות גם להרבה מקרים של נכות ומגבלות בריאות. החדשות הטובות הן שיש לנו את הכח למנוע מחלות כרוניות על ידי תזונה נכונה.

ככל שמדובר בתזונה נכונה יש לנו נטיה אינטואיטיבית להבין את החשיבות שלה. אנו מבינים יותר בקלות את חשיבות התזונה והשפעתה על הבריאות.

סדנת הסוויץ' בראש

מאמונות מגבילות למחשבות מקדמות
לפרטים נוספים

גם במקרה של חשיבות התזונה יש גופי מחקר רחבים שמראים את הקשר שבין התזונה לבריאות הכללית כמו גם הקשר  למחלות כאלה או אחרות. כלומר יש כאן שוב סוג של תרופת פלא שמתאימה למגוון רחב של מחלות.

במחקר ארוך טווח שנערך על תאומים זהים בדנמרק נמצא כי הגנטיקה אחראית על לפחות מרבע המחלות ומקרי המוות. רוב המחלות ומצבי הבריאות הרופפת קשורים בגורמים סביבתיים והתנהגותיים. כלומר זו לא גזרה משמיים. אנחנו יכולים לשנות את מצב הבריאות ואת תוחלת החיים שלנו. הבריאות שלנו נמצאת בידינו. אנחנו יכולים להשפיע באופן מכריע על תוחלת החיים שלנו וחשוב יותר על איכות החיים. אנחנו יכולים להשפיע באופן מכריע על מספר השנים שנחיה וכמה נהיה בריאים וצלולים בשנים הללו.

החוקר והיזם דן בוטנר, בשיתוף עם המגזין נשיונל ג'יאוגרפיק, חקר את נושא אריכות החיים ותיאר את תוצאות המחקרים בספר  " אזורים כחולים ". צוות חוקרים מומחים נשלח לארבעה אזורים בעולם בהם חיים אנשים עם תוחלת החיים הגבוהה ביותר. באזורים אלו חיים האנשים הרבה יותר שנים, אבל חשוב יותר, איכות החיים שלהם גבוהה והם ממשיכים לתפקד היטב עד גיל מאה פלוס. החוקרים מצאו מספר מאפיינים משותפים לאנשים החיים באזורים הללו וכולם קשורים באורח חייהם:

  • תנועה טבעית יומיומית הכרחית. לאו דווקא בעצימות גבוהה.
  • מטרה וסיבה משמעותית לקום בבוקר.
  • חיים בהילוך נמוך – פחות עבודה, פחות מהר, יותר חופשות.
  • אוכלים פחות. מסיימים לאכול כשמלאים ב – 80%.
  • יותר ירקות, פחות בשר ופחות מזון מעובד.
  • שותים כוס יין אדום בכל יום.
  • יצירת קשרים חברתיים בריאים.
  • חיבור לאמונה ודת.
  • חשיבות למשפחה.

אפשר להרחיב רבות את הדיבור על כל אחד מהנושאים הללו. החוקרים המשיכו בניסיון מוצלח להטמיע את תוצאות המחקר שלהם באוכלוסיות נבחרות בארה"ב. תוצאת השינוי באורח החיים הייתה שיפור במדדים שונים של הבריאות כמו ירידה של 40% בהוצאות הבריאות, ירידה של 80% בהעדרויות מהעבודה, ירידה במשקל ועוד.

ספר הטיפים במתנה

מקבלים עותק דיגיטלי של ספר הטיפים המלא, לאימייל, עכשיו.

עד כאן דיברנו על היתרונות הבריאותיים המוצהרים והמוכחים של אורח החיים הבריא. סקרנו מה אומרים משרדי בריאות ומוסדות ברי סמכא בתחום על פעילות גופנית ותזונה נכונה וההשפעה שיש להם על מדדי בריאות מוכרים. אבל יש עוד הרבה מעבר לכך. קיימים אלמנטים נוספים שקצת קשה יותר למדוד אותם במדויק. מדובר בתחושות סובייקטיביות של הפרט לגבי עצמו. כמה טוב יותר מרגיש אדם שאוכל נכון עם עצמו. כמה פעילות גופנית מסודרת תורמת להערכה העצמית. יתרה מזאת איך אדם כזה נתפס בעיני אחרים. האם הוא נראה טוב יותר? האם הוא מרגיש טוב יותר?

אנשים שרגילים לעשות פעילות גופנית מרגישים רמות גבוהות יותר של אנרגיה. באופן פרדוקסלי מחקרים מראים שלאנשים שעושים פעילות גופנית מסודרת יש רמות אנרגיה גבוהות יותר והם פחות עייפים. הפעילות הגופנית לעיתים קרובות עוזרת להפיג את תחושת העייפות.

פעילות גופנית משפיעה לטובה על מצב הרוח ושמחת החיים. מחקר מצא שאפילו אימון גופני חד פעמי משפיע מאד על מצב הרוח. מחקר שנערך על 80 נבדקים מצא ירידה משמעותית במדדי הכעס, עייפות, ומתח. פעילות גופנית מסייעת מאד בהורדת רמות הדיכאון. בזמן פעילות גופנית מופרשים בגוף אנדורפינים. זוהי קבוצת חומרים המיוצרת בגוף ומשמשת לשיכוך כאב, שיפור מצב הרוח, הפחתת מתח ועוד. הפעילות גורמת לעליה תלולה ברמת האנדורפינים בגוף גם פי 6. אדרנלין קורטיזול וסרוטונין גם הם חומרים המופרשים בגוף בעקבות פעילות גופנית ומשפיעים לטובה על מצב הרוח. ניתן להרחיב את הקריאה במאמר של ד"ר איתי גל בנושא.

אנשים שמבצעים פעילות גופנית מסודרת נראים טוב יותר. היציבה והתנועה השוטפת שלהם קלילה יותר ואחוזי השומן שלהם נמוכים יותר. התחושה הטובה והאנרגיה הגבוהה גם הם מוקרנים לסביבה וגורמים להם להראות טוב יותר. היכולת לנוע יותר בקלות מקנה חיוניות לגוף ומראה צעיר יותר. ההרגשה הטובה עם הגוף תורמת מאד למצב הרוח הכללי. פעילות גופנית נמצאה כמעלה את ההערכה העצמית והבטחון.

כל היתרונות הללו ועדיין לא התחלנו לדבר על SEX. פעילות גופנית משמשת כמעין ויאגרה טבעית. עוררות מינית, תשוקה וסיפוק רב יותר נמצאו אצל גברים ונשים שעסקו בפעילות גופנית באופן קבוע. כח, גמישות, סיבולת וזרימת דם מוגברת הם רק חלק מהסיבות לעליה בכל מדדי המיניות אצל אנשים פעילים. שינויים הורמונליים הקשורים בפעילות גופנית גם הם בין הגורמים האפשריים. פעילות גופנית בכלל ואימוני כח בפרט גורמים לעליה ברמות הטסטוסטרון, הורמון המין הגברי. ולכל מי שהתבייש לשאול אז לא(!) סקס לא נחשב לפעילות גופנית. ההוצאה הקלורית בפעילות מינית ממוצעת היא זניחה.

אנחנו נגדיר את המושג אורח חיים בריא – זהו שילוב של פעילות גופנית ותזונה בריאה בשיגרת היום באופן קבוע. אני מאד אוהב את המשפט: "אורח חיים בריא מוסיף שנים לחיים אבל בעיקר מוסיף חיים לשנים".

למעשה, לפי מה שלמדנו עד כאן, אורח חיים בריא הוא סוג של תרופה המתאימה להרבה מאד מחלות נפוצות. בחלק מהמקרים אורח חיים בריא מרפא מחלות קיימות ובאחרים מונע את היווצרותן. בעצם זו תרופת פלא. בזכות יכולת הריפוי בנוסף ליכולת למנוע ולהפיג תסמיני הזדקנות אני רוצה לקרוא לאורח חיים בריא מעיין הנעורים.

כלומר אני מראה לכם כאן את הדרך למעיין הנעורים.

אני רוצה להציע כאן גירסה אלטרנטיבית לאגדה על מעיין הנעורים.

בכפר קטן מספר קילומטרים מהכפר של רועה הצאן ממעיין הנעורים חי רועה צאן אחר. גם הכפר הזה שכן למרגלות הר. גם רועה הצאן הזה היה משכים קום בכל בוקר ויוצא עם העדר למרעה עד ראש ההר. הדרך הייתה מלאה בכל טוב, שדות מרעה, בוסתנים ושפע רב. אבל בראש ההר הזה לא היה מעיין. הרועה נשא על כתפיו את המים שנדרשו לו למשך היום. רועה הצאן הזה גם הוא נראה צעיר מאד. כאילו השנים לא הותירו בו סימנים. הוא לא היה חולה כלל וכששאלו אותו לפשר הדבר הוא ענה כי בוודאי זו הדרך אליה היה שמח לצאת בכל בוקר עם העדר. כלומר המעיין ומימיו לא היו סוד הנעורים. הייתה זו הדרך – הדרך במעלה ההר הדורשת פעילות גופנית בכל יום ומספקת שפע רב של מזון טרי ובריא היא שהביאה לתוצאות הפיזיולוגיות מעוררות ההשראה. הדרך הייתה תרופת הפלא, משיבת הנעורים ולא מי המעיין.

לכן אני קורא למאמר זה הדרך למעיין הנעורים!

הרעיון הזה של הדרך למעיין הנעורים מנקר בי כבר שנים רבות. לפני מספר שנים הפסקתי לעשן והתחלתי בשלבים לאמץ אורח חיים בריא. לאט לאט יום אחר יום, הרגשתי איך השנים נושרות ממני ואני הופך חיוני ובריא יותר. הבנתי שאני עושה את הדרך למעיין הנעורים. במאמר זה אני רוצה לשתף אתכם ברעיון, בתקווה לשכנע אתכם ולו במעט כי זו הדרך הנכונה לחיות.

* שדה נדרש
אישור

יותר ממאה טיפים, לירידה במשקל ואורח חיים בריא, רובם מגובים במחקר מדעי וחלקם יכולים ממש לשנות את חייך.