מחשבון BMI

מומלץ לקרוא את ההסברים בנוסף לשימוש במחשבון

 

מה זה בכלל BMI?

 

BMI הוא קיצור למונח Body Mass Index או בעברית מדד מסת גוף.

נוסחת החישוב BMI

כשאנחנו רוצים לדעת אם אדם מסוים הוא בעל עודף משקל אנחנו בודקים כמה הוא שוקל. אבל אם הוא גבוה יותר הוא שוקל יותר, כלומר קשה לדעת אם אדם נושא על עצמו עודף משקל לפי הקילוגרמים בלבד. המדד BMI  בא לספק צורך להשוות את עודף המשקל של אנשים שונים, בגובה שונה אחד מהשני. המטרה היא לספק אומדן לכמות השומן היחסית שאדם נושא. אנחנו רוצים מספר שישקף את המידה בה אדם מסוים הוא שמן או רזה. אנחנו רוצים מדד אובייקטיבי שיראה אם אדם מסוים הוא בתת משקל, משקל תקין, עודף משקל או ממש בסכנת בריאות.

מדד ה – BMI משקף את משקל הגוף בהתייחס לגובה.50 והוא המדד למסת הגוף או BMI.

ספר הטיפים במתנה

מקבלים עותק דיגיטלי של ספר הטיפים המלא, לאימייל, עכשיו.

הנוסחה

הנוסחה לחישוב BMI יחסית פשוטה.

מחלקים את המשקל בקילוגרמים, לגובה במטרים בריבוע. שימו לב זה הגובה במטרים כלומר אם הגובה שלי הוא מטר שבעים אז מכניסים לנוסחה  1.7 בריבוע במכנה.

בכל מקרה אם אתם כבר כאן לא צריך לשבור את הראש אלא להשתמש במחשבון שבדף כאן למעלה.

התוצאה של החישוב נותנת מספר לרוב בין 10 ל – 50 והוא המדד למסת הגוף או BMI.

טווחים ומשמעויות

הערך שמתקבל בחישוב ה – BMI משמש לאומדן עודף המשקל או השומן בגוף. את הערך אנחנו משייכים לטווח המתאים ע"פ הטבלה הבאה:

תת משקל = < 15

משקל נמוך = 15-20

משקל נורמלי = 20-25

עודף משקל = 25–30

משקל גבוה = > 30

הכותרות הללו משקפות התייחסות כללית למשקל של כל אחד ולא נותנות יותר מאינדיקציה כללית. למדד הזה יש לא מעט חסרונות עליהם נדבר אחר כך. המדד אמור לשקף את כמות השומן שיש לנו בגוף ומתוכו את הסיכונים הבריאותיים שלנו. לכאורה ככל שהמדד גבוה אנחנו חשופים יותר לסיכונים הבריאותיים שיש לעודף משקל.

גם הטווחים אינם אבסולוטיים ויש ויכוחים בנוגע לשאלה היכן עובר הגבול. במקורות שונים אפשר למצוא מספרים שונים בטווחים מעט אחרים.

בגיל מבוגר הגוף משתנה ולכן הטווחים והמשמעויות מעט משתנים.

איך משתמשים

כאמור המדד משמש אותנו כדי לנסות ולקבל אומדן לחשיפה שיש לנו בפני הסיכונים הבריאותיים שבעודף משקל. אנחנו יודעים שאחוזי שמן גבוהים בגוף עשויים לגרום למגוון רחב של מחלות. מדובר במחלות לב וכלי דם, שבץ, סכרת, לחץ דם גבוה, דלקות מפרקים כרוניות, הפרעות שינה ויש עוד.

מדד ה BMI משמש להערכת הסיכון הבריאותי שלנו למחלות שונות. משתמשים בו לחישובי ביטוח בריאות ולאבחון מחלות שונות. מוסיפים את המדד לנתוני בדיקות דם, גיל, היסטוריה אישית ומשפחתית, עישון, פעילות גופנית ועוד ומקבלים הערכה לסיכון שיש לנו למחלה זו או אחרת.

החסרונות

BMI הוא מדד טוב יותר ממשקל בלבד אבל הוא רחוק מלהיות מושלם. כדי לאמוד את הסיכון הבריאותי של אדם מסוים אנחנו רוצים לדעת מה אחוזי השומן שלו. קשה למדוד אחוזי שומן ולכן אנחנו משתמשים ב BMI. הבעיה היא שהוא לא משקף במדויק את אחוזי השומן. לדוגמה שני גברים האחד בעל כרס ואחוזי שומן גבוהים והשני מפתח גוף שרירי. שניהם בעלי אותו המשקל והגובה, לכן לשניהם יהיה אותו BMI. השרירי יהיה בסיכון בריאותי נמוך בהרבה מחברו והמדד לא יראה את זה. באותה מידה אדם רזה ואתלטי בעל אחוזי שומן נמוכים ומסת שריר גבוהה יהיה בעל אותו BMI כמו של אדם מבוגר בעל מבנה גוף רזה, מסת שריר נמוכה וכרס גדולה. ההבדל בין אנשים כאלה יהיה בולט כשנחשב את אחוזי השומן שלהם.

לסיכום מדד BMI נותן אינפורמציה נוספת מעבר למשקל, הוא מאפשר השוואה בין אנשים בעלי מבנה גוף שונה, גברים ונשים. החיסרון שלו הוא התעלמות ממסת השריר. המדד לא מבדיל בין משקל השומנים למשקל השרירים.

ספר הטיפים במתנה

מקבלים עותק דיגיטלי של ספר הטיפים המלא, לאימייל, עכשיו.

* שדה נדרש
אישור

יותר ממאה טיפים, לירידה במשקל ואורח חיים בריא, רובם מגובים במחקר מדעי וחלקם יכולים ממש לשנות את חייך.